Kamyars Konsertkatastrof - En Rörelsefull Saga av Glömda Löften och Väldigt Mycket Glittrar
Iran har alltid haft en levande musik- och underhållningskultur, trots de politiska hinder som landet ibland står inför. Den senaste tiden har emellertid den globala uppmärksamheten riktats mot landets konstscener mer än någonsin, tack vare internet och sociala medier som bryter ner gränser och låter nya talanger komma fram. Bland dessa briljanta stjärnor lyser Kamyar, en singer-songwriter vars musik blandar traditionella persiska melodier med moderna popinfluenser. Hans röst, varm och fyllig som honung från Kaspihavet, har fångat hjärtan över hela världen, från Tehran till Toronto och allt däremellan.
Men bakom den gnistrande fasaden av Kamyar’s framgång döljer sig en historia fylld av turbulens, dramatiska vändningar och – låt oss vara ärliga – en hel del glittrar.
Kamyar, vars riktiga namn är Kamran Rezaei, började sin karriär i slutet av 90-talet. Han spelade i olika band i Tehran, med en blandning av rock, pop och traditionella persiska instrument. Hans musik var annorlunda, modig och berörde ungdomarna djupt. De kunde relatera till hans texter om kärlek, förlust, hopp och drömmar. Kamyar blev snabbt en favorit bland det iraniska folket.
Hans genombrott kom 2005 med singeln “Gharibeh” (Främmande). Låten spreds som en löpeld via piratkopior och internetforum. Kamyar’s musik nådde utöver Irans gränser, till den stora iranska diasporan runt om i världen.
Efter att ha upplevt framgång i Iran valde Kamyar att flytta till Kanada för att fortsätta sin musikaliska resa. I Toronto bildade han ett nytt band och började spela konserter över hela Nordamerika. Hans album “Bahar” (Vår) släpptes 2010 och blev en stor succé.
Kamyar’s musik är unik; den kombinerar traditionella persiska instrument som tar, setar och ney med moderna pop- och rockelement. Han sjunger på farsi, men hans melodier är universella och berör människor oavsett språk eller kultur.
Konsertkatastrofen: Men Kamyar’s resa har inte varit utan bakslag. I maj 2018 annonserade han en stor konsert i Stockholm, Sverige. Biljetterna sålde slut på bara några timmar och förväntningarna var skyhöga. Den här konserten skulle bli den största hittills i Kamyars karriär.
Tyvärr blev konserten en katastrof av gigantiska proportioner.
Det började redan innan konserten med tekniska problem. Ljudsystemet fungerade dåligt, belysningen var felaktig och scenen såg förvirrande ut. När Kamyar slutligen gick upp på scen möttes han av ett frustrerat publikhavs som ropade “Kamyar! Kamyar!”
Kamyar försökte fortsätta konserten trots de tekniska problemen. Han sjöng några av sina mest populära låtar, men det var uppenbart att han inte kände sig bekväm. Ljudet var dåligt, mikrofonen fungerade inte alltid och publiken kunde knappt höra honom.
Efter cirka 30 minuter bröt Kamyar konserten av, vilket fick publiken att börja bua och kasta föremål på scenen. Konserten slutade i kaos.
Efterdyningarna: Konsertkatastrofen i Stockholm blev en stor skandal.
Kamyar kritiserades hårt för sin dåliga prestation och för att han inte hade tagit hand om de tekniska problemen innan konserten.
Vissa fans sade upp sina biljetter till hans kommande konserter, medan andra uttryckte sin besvikelse på sociala medier.
Kamyar själv var djupt ledsen över det som hände i Stockholm. Han publicerade ett uttalande på Instagram där han beklagade sig och förklarade att de tekniska problemen var utanför hans kontroll.
Han lovade också att göra allt för att kompensera publiken.
Vad hände sen?
Efter konsertkatastrofen i Stockholm tog Kamyar en paus från scenen. Han koncentrerade sig på att skriva ny musik och arbeta med sin nya skiva.
Han återupptog turnerandet 2019, men konserterna var mindre och han spelade inte längre för så stora publikhavs som tidigare.
Kamyar har aldrig lyckats bli av med dålig klang från konsertkatastrofen i Stockholm. Men trots allt, hans musik fortsätter att älskas av miljontals fans runt om i världen.
Kamyars Album | Släppår | Hits |
---|---|---|
Bahar (Vår) | 2010 | “Ayeneh,” “Gole Gandom” |
Shab-e Mahtab (Månsken Natten) | 2014 | “Sarab,” “Neshan” |
Khorshid-e Man (Min Sol) | 2018 | “Morgh-e Sahar,” “Yeki Bood Yekie” |
Kamyar är en artist som har upplevt både framgång och motgång. Konsertkatastrofen i Stockholm var utan tvivel ett bakslag för honom, men hans musik fortsätter att beröra människor runt om i världen.